Het is duidelijk dat de coronacrisis inmiddels ook een langlopende economische crisis is geworden. Buffers van ondernemers zijn geslonken en de reserves zijn opgebruikt. Omdat Nederland in lockdown is en diverse maatregelen inmiddels verzwaard zijn, heeft het kabinet afgelopen week besloten om het huidige steun- en herstelpakket fors uit te breiden.
Er is nog eens een bedrag van 7,6 miljard euro beschikbaar gesteld voor de uitbreiding van dit pakket. De verruimingen zullen gelden voor het eerste en tweede kwartaal van 2021. Daarnaast heeft het kabinet nogmaals aangegeven dat dit pakket mee zal ademen met de economische ontwikkelingen en ze een vinger aan de pols zullen houden voor de periode na afloop van het huidige steun- en herstelpakket.
Lees hier het nieuwsbericht van de Rijksoverheid over de uitbreiding van het economische steun- en herstelpakket:
Nieuwsbericht Rijksoverheid – Forse uitbreiding steun- en herstelpakket
In de kamerbrief van 21 januari geven de betrokken ministers nogmaals aan dat economische en maatschappelijke schade het best beperkt wordt als we ons allemaal aan de maatregelen blijven houden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.
Eén van deze maatregelen is de avondklok die per 23 januari in heel Nederland geldt. Dat betekent dat iedereen tussen 21:00 uur ’s avonds en 04:30 uur ’s ochtends binnen blijft. Als je tijdens de avondklok voor het werk toch buiten moet zijn, heb je twee formulieren nodig, de Werkgeversverklaring avondklok en de Eigen verklaring avondklok. Deze formulieren kunnen uitgeprint of digitaal getoond worden.
Werkgeversverklaring avondklok
De werkgever bepaalt of het voor werk nodig is dat de werknemers op straat is tijdens de avondklok. Dit is de verantwoordelijkheid van de werkgever. Het formulier Werkgeversverklaring avondklok wordt door de werkgever aan de werknemers uitgereikt.
Ook zzp’ers dienen een Werkgeversverklaring avondklok ingevuld te hebben. Deze kunnen zij zelf invullen en ondertekenen.
Werkt jouw organisatie met spoedopdrachten? Zorg er dan preventief voor dat jouw werknemers een Werkgeversverklaring avondklok hebben. Je weet namelijk dat je opgeroepen kunt worden en dit ontslaat je dus niet van de plicht een dergelijke verklaring bij je te hebben.
Meer informatie over de avondklok is te vinden op de website van de Rijksoverheid.
Eigen verklaring avondklok
Naast de Werkgeversverklaring avondklok dient de werknemer ook een Eigen verklaring avondklok bij zich te hebben. Deze wordt door de werknemer zelf ingevuld en ondertekend.
Coronapagina Finance Plus
Ga naar onze coronapagina voor meer informatie over het steun- en herstelpakket van de overheid of de rechten en plichten van de werkgever tijdens de coronacrisis.
Heb je vragen, is er iets onduidelijk of kom je er zelf niet meer uit? Aarzel dan niet contact op te nemen met jouw persoonlijke contactpersoon binnen Finance Plus. Of bel naar ons algemene telefoonnummer 0182 – 622 000.