Per 1 januari 2023 moet elk kantoorgebouw groter dan 100 m² minimaal energielabel C hebben, anders mag het pand vanaf dat moment niet meer als kantoor gebruikt worden óf riskeer je een torenhoge boete. Uit cijfers blijkt echter dat de helft van alle kantoren nog helemaal geen energielabel heeft en dat 12% een energielabel heeft dat niet aan de normen voldoet. Door één of meerdere van de volgende stappen toe te passen kun jij ervoor zorgen dat jouw pand op 1 januari 2023 minimaal energielabel C heeft.

Zonnepanelen

Zelf stroom opwekken voor je bedrijf is altijd een slimme keuze. Je draagt zorgt voor een duurzaam milieu en je verlaagt je energierekening ermee. De investering verdien je over het algemeen binnen 6 tot 8 jaar terug. Daarnaast zijn er regelingen die zowel de aanschaf als het gebruik van zonnepanelen aantrekkelijk maken.
Let er bij de aanschaf van zonnepanelen wel op dat je soms een omgevingsvergunning nodig hebt en dat het plaatsen van zonnepanelen gevolgen kan hebben voor de verzekering.

Isolatie

Je kunt je kantoorpand snel en relatief makkelijk energiezuinig maken door middel van muur-, vloer- of dakisolatie.

Spouwmuurisolatie

Heeft jouw kantoorpand spouwmuren? Dan is spouwmuurisolatie de goedkoopste en makkelijkste manier om je buitenmuren te isoleren. Door je spouwmuren te isoleren bespaar je flink op je aardgasverbruik.

Vloerisolatie

Ongeveer 10% van de energie in een pand gaat verloren via de vloer, vooral bij een pand waar vloerverwarming ligt. Vloerisolatie verdien je gemiddeld in 4 tot 6 jaar tijd terug.

Dakisolatie

Ook dakisolatie is belangrijk, want via het dak verlies je ongeveer 25% tot 30% van de warmte in een pand. Je kunt bij dakisolatie kiezen tussen dakisolatie van buitenaf of dakisolatie van binnenuit. De manier van isoleren is wel afhankelijk van de dakconstructie (plat of hellend).

Driedubbel glas

Na het isoleren van dak en muren is beter isolerend glaswerk plaatsen één van de efficiëntste manieren om je kantoorgebouw te verduurzamen. De grote energiebesparing zit hem daarbij vooral in het vernieuwen van het glaswerk in combinatie met het vervangen van de kozijnen. Ten opzichte van enkel glas kun je met triple glas en nieuwe kozijngen 35 mgas per mbesparen.

Gasvrij

De Rijksoverheid wil dat Nederland in 2050 geen COmeer uitstoot. Vanaf dat jaar moeten bedrijfspanden van het gas af zijn. Maar je kunt er uiteraard ook voor kiezen om nu al het gas af te sluiten en er op die manier voor zorgen dat jouw kantoorpand een beter energielabel krijgt. Er zijn twee alternatieven voor aardgas:

Elektrische warmtepomp

Warmtepompen gebruiken warmte uit de lucht, grond of water en pompt deze hitte van plek A naar plek B. Een volledige warmtepomp werkt op stroom en werkt het beste als je jouw gebouw al hebt voorzien van isolatie, driedubbel glas en vloerverwarming. Er zijn verschillende soorten warmtepompen. Welke geschikt is hangt af van jouw specifieke situatie.

Warmtenet

Via ondergrondse leidingen kun je warmte uit aarde, water en biomassa gebruiken om je kantoor te verwarmen. Dit doe je door jouw bedrijfspand aan te sluiten op een warmtenet. Je hebt dan geen cv-ketel meer nodig en bent verzekerd van duurzame verwarming en warm water. In sommige gevallen kun je jouw pand aansluiten op een al bestaand warmtenet.

Groen dak

Heb je jouw dak goed geïsoleerd en liggen er zonnepanelen op het dak? Denk er dan eens over na om jouw dak groen te maken. Planten zorgen voor een hoger rendement van de zonnepanelen, verhogen de levensduur van je dak en verbeteren de kwaliteit van de buitenlucht. In sommige gemeenten kun je subsidie krijgen voor het aanleggen van een groen dak.

Fiscale regelingen en subsidies

Je bent verplicht om ervoor te zorgen dat jouw bedrijfspand op 1 januari 2023 minimaal energielabel C heeft. Voor sommige organisaties betekent dat echter dat ze veel geld uit moeten geven om dit te realiseren. Gelukkig zijn er een aantal fiscale regelingen en subsidies die je helpen de kosten wat te drukken.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Investeer je als bedrijf in Co²-reductie, energiezuinige technieken en duurzame energie? En ben je belastingplichtig voor de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting? Dan kom je in aanmerking voor de EIA. Voorwaarde is wel dat deze investeringen op de Energielijst 2021 staan. Met de EIA kun je in 2021, naast de gebruikelijke afschrijvingskosten, 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Voor 2021 is er een budget van € 149 miljoen beschikbaar voor de EIA. Lees hier meer over de EIA.

Milieu-investeringsaftrek (MIA)

Met de MIA profiteer je van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 36% van het investeringsbedrag. Voorwaarde is wel dat je investeert in bedrijfsmiddelen en technieken die op de Milieulijst staan en voldoen aan de daarin gestelde eisen. Komt een investering in aanmerking voor EIA en MIA? Dan moet je kiezen voor één van deze twee regelingen. Je kunt er ook voor kiezen de investeringskosten op te splitsen in een EIA- en een MIA-deel. Dit kan voordelig zijn omdat het voordeel van EIA groter is dan het voordeel van MIA. Je kunt een melding niet achteraf omzetten naar een andere regeling. 

Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE)

Met de ISDE voor zakelijke gebruikers kun je jouw gebouw verduurzamen met een warmtepomp of een zonneboiler. Daarnaast is voor bedrijven tot en met 31 december 2023 subsidie beschikbaar voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen. Het is wel belangrijk eerst subsidie aan te vragen, voordat je de koopovereenkomst voor het apparaat sluit.

Energieadviseur

Ieder kantoorpand heeft per 1 januari 2023 een geldig en geregistreerd energielabel nodig. Zorg er dus voor dat je op tijd uitzoekt welk energielabel jouw kantoor zal krijgen. Een energieadviseur kan jou hierbij helpen. Als de energieadviseur denkt dat jouw kantoorpand in aanmerking komt voor energielabel A, B of C, kan hij een labelberekening maken en deze registeren. Denkt de adviseur dat jouw pand in aanmerking komt voor energielabel D of lager, kan hij een inschatting maken van de benodigde maatregelen (en kosten) die je zult moeten nemen om minimaal energielabel C te krijgen.